Är det egentligen värt det att utbilda sig inom design

training in designÄr det verkligen värt att utbilda sig inom design? Om du till exempel går i gymnasiet eller på högskola och satsar stenhårt på att lära dig så mycket som möjligt om design och att skapa saker så kommer du helt klart att kunna en hel del. Det finns dock inte allt för många karriärmöjligheter efter att du har tagit examen, så är det värt det?

Vad du kan lära dig under utbildningen

Du lär dig till exempel vad som fungerar tillsammans och vad som inte gör det. Här kan du få lära dig teorin om vilka färger som matchar och hur du använder dem rätt. Detta är någonting som är viktigt att kunna oavsett om du vill bli en modedesigner, en konstnär eller en fotograf.

Du får även lära dig vilka olika stilar som finns inom det fält som du utbildas inom och vad som krävs för att efterlikna dem. För att säga det på enklaste möjliga sätt så får du lära dig allt som krävs för att kunna bli framgångsrik när det gäller att skapa saker inom det fält som du har valt.

Det leder inte till högt betalande jobb

Att designutbildningar oftast inte leder till högt betalande jobb, är viktigt att veta, liksom att det krävs en hel del tur och beslutsamhet att kunna lyckas inom världen av design. Det finns nämligen en hel del designers, konstnärer och andra kreativa själar där ute som skapar saker hela tiden. Detta gör att chansen att lyckas och att kunna leva på den inkomst du får inom området är relativt liten.

Låt inte detta avskräcka dig. Om det är någonting som du verkligen strävar efter så bör du självklart satsa på det. Men anta inte att du kommer att gå klart utbildningen och direkt håva in stora summor pengar. Många konstnärer får kämpa under flera år och får vanligtvis ta mindre jobb under dagtid för att kunna betala räkningarna. Om det är någonting som du verkligen vill bli och är någonting som du är villig att kämpa för så är det klart att det kan vara värt det i slutändan.