Finns det några regler inom design?

rules in designDetta är en fråga som kan diskuteras en hel del! Det finns vissa människor som anser att design bör följa vissa regler för att inte bli allt för kaotisk medan andra känner att absolut frihet är en nödvändighet för att kunna skapa föremål med en fräsch, nytänkande design.

Regler inom design

Det finns en hel del olika regler som man försöker att följa när man designar någonting om man väljer den första linjen. De är dock väldigt olika beroende på vad det är man ska designa; reglerna för dig som vill måla en tavla är till exempel väldigt annorlunda från de som vill skapa någonting som klädesplagg, trots att de båda kan klassas som design.

Grundläggande saker som kan vara värt att tänka på som designer är att föremålet ska vara användbart om det handlar om ett hushållsföremål eller ett klädesplagg. Det är onödigt att lägga ned tid och energi på att designa ett par byxor som sedan är omöjliga att ha på sig på grund av en alltför fritänkade design.

Om du skapar en skulptur eller en tavla så finns det dock egentligen inga regler att följa alls; här kan du köra på i en så abstrakt stil som möjligt utan att behöva oroa dig över någonting alls. Det som är roligt med att använda sig av en fullständigt abstrakt design är möjligheten att varje åskådare kommer att tolka den annorlunda och se olika saker i det du skapat.

När det är viktigt att följa regler

Om du skapar någonting och tvunget vill att det ska tillhöra en viss stil så bör du följa reglerna som gäller för just den genren. Detta gäller dock endast om du vill följa en typ av design då du eller din kund kräver det. Till exempel så är det ingen idé att designa en färgrik dekor för en film noir kuliss eller en ballongkjol för en sjuttiotalsmodevisning.