Hur man vet om en tavla är ett original

originalOm man är intresserad av konst så finns det en hel del billiga kopior av kända mästerverk som man kan inhandla och hänga på väggen. Det kan dock hända att du vill äga ett original istället för en kopia. Då kan ibland vara svårt att veta om en tavla är ett original eller inte, vilket är någonting som man gärna känner sig säker på innan man spenderar enorma summor pengar på de, så hur ser man om en tavla är ett original?

Patina

Detta är ett av de enklaste sätten att se om tavlan är ett original, om det är en äldre tavla. Olika material åldras nämligen på olika sätt och får vanligtvis en förändrad textur som du enkelt kan känna på baksidan av verket. Du bör vara väldigt försiktig när du handskas med äldre verk då det finns en risk att de är ömtåliga.

För att se hur tavlor åldras så kan du helt enkelt besöka ett museum eller ett konstgalleri och be om att få se eller känna på baksidan av ett verk för att få den kunskap som krävs. Om du inte vill göra detta så kan du läsa på om detta en hel del för att lära dig vad som är viktigt att leta efter när man försöker bestämma ett verks ålder.

Signatur

Jämför signaturen på verket med andra verk från samma konstnär för att se om de verkligen stämmer. Här kan det ibland behövas förstoringsglas för att verkligen kunna upptäcka minimala skillnader.

Känn på verket

En riktig målning har vanligtvis flera lager färg vilket gör att du kan känna skillnaderna i textur och höjd om du för dina fingrar över verket. Det är fullt möjligt att kopiera ett original till stor framgång men det går i nuläget inte att fotokopiera dessa skillnader i höjd och textur.

Be om en professionell åsikt

Om det handlar om ett verk som kostar skjortan som du är intresserad av så är det alltid en bra idé att rådfråga någon som har en professionell erfarenhet av att avgöra om tavlor är original eller inte för att verkligen vara helt säker.